Zalatransfer - Repülőtéri transzfer

www.zalatransfer.hu

München útban a csúcsra

2012.06.22.

München útban a csúcsra

A repülőtér fejlesztésének köszönhetően a Frankfurt és München közötti versengés pár éven belül München javára dőlhet el.

A München-Riem-i repülőtér már a 80-as évek második felében kinőtte a létesítményeit és elkezdődött az új Erdinger-Moosba, (erdingi mocsár) a városközponttól kb. 32 kilométerre lévő új repülőtér tervezése. A sokat vitatott fejlesztést követően 1972. május 17-én épült meg a repülőtér, amelyre egy fél éjszaka alatt költöztek át a légitársaságok. A megépítés után hét évvel a forgalom felfutása miatt ismét bővíteni kellett. Megépült a második pálya és a 2. terminál. 

Frankfurt és München között a repülőtéri fejlesztés, bővítés és forgalom növelés területén a vetélkedés már 2000 elején megkezdődött. Míg Frankfurtban minden bővítés csak komoly politikai és társadalmi csatározások árán és kompromisszumokkal oldható meg, addig a gyakorlatilag korlátlanul bővíthető München előlépett az ország második, Európa 6. legnagyobb repülőterévé és jó úton halad a német első hely megszerzése felé. 

info: www.turizmusonline.hu

Frankfurtban az elmúlt évben 56,4 millió, míg Münchenben 37,8 millió utas fordult meg. A harmadik leszálló pályával és a hozzá tartozó kiszolgáló épületekkel együtt a forgalom legalább 23%-os növekedését várják Münchenben. A 4000 méteres pálya és egyéb létesítmények 871 hektáron épülnek, költségük várhatóan 1,2 milliárd euró lesz.

A jelenlegi politikai és társadalmi csatározás a 05,00 és 22,00 óra közötti üzemelésre fókuszál. Ez egy órával több (korábban csak 06,00 órakor lehetett indítani a forgalmat) az eddigi szabálynál, de a repülőtér ezt azzal indokolja, hogy hosszabb tengerentúli és ázsiai üzemelők ezt a jobb csatlakozásaik érdekében kérik. A szerencsés területválasztás miatt a napi 55 decibelt meghaladó zajártalomban a Berlin Tegel repülőtér 251, Frankfurt 238, Köln 78, München pedig csupán 8 százalékos értéket képvisel. A repülőtérhez legközelebb eső Freising lakossági tiltakozását enyhíti, hogy jelenleg már 31.200 főt alkalmaz a repülőtér, a bővítést követő forgalomnövekedéssel pedig újabb 22 300 munkahely létesül a reptéri menedzsment számításai szerint. 

A beruházás támogatottságának fő motorja most is, mint a 2. Terminál építésénél is a nemzeti fuvarozó aktivitása. A Lufthansa már a 2 Terminálban is vállalt jelentős anyagi hozzájárulást és itt sem lesz másként. 

A Franz Josef Strauss repülőtér bővítése München jövőbeni versenyhelyzetének javítása érdekében feltétlenül indokolt. A harmadik pálya, az új terminál és tartozékai a tervek szerint legkésőbb 2016-ban, a nyári menetrend idejére elkészülnek.

info: www.turizmusonline.hu

vissza